Siirry pääsisältöön

Goji-marja

Nykypäivänä puhutaan paljon Goji-marjasta, suositusta superfoodista ja siitä miten terveellinen marja se on, niimpä haluan tuoda pienen tietoiskun siitä mitä  on Goji-marja on ja mitä se sisältää, ravintoarvollisesti ja mistä se tulee jne..


Goji-marjaa viljellään Kiinassa, Mongoliassa sekä Tiibetissä, lajeja on jopa 85 erilajia, eri kokoisia ja muotoisia. Väriltään marjat vaihtelevat suuresti  ja ovat tuoreeltaan vaaleankeltaisia tai tummanpunaisia.

Marjan vaikutuksia kiinalaisessa lääketieteessä on Gojia käytetty lukuisiin eri tarkoituksiin, kuten esi mm:
  • maksanpuhdistamiseen
  • munuaisten toiminnan parantamiseen
  • veren puhdistamiseen ja verensokerin säätelyyn
  • näköön liittyvissä asioissa ja silmäsairauksissa
  • lisäämään vastustuskykyä
  • seksuaalisuuden halukkuuden parantamiseen
  • ehkäisemään tulehduksia
  • pidentämään ikää
Lisäksi on tehty erilaisia tieteellisiä ja farmakologisia tutkimuksia, jossa on keskitetty ikääntymiseen liittyvien sairauksien tutkimiseen ja ehkäisemiseen ja marjalla onkin havaittu myönteisiä vaikutuksia neurogisessa rappeumissa ja diabeteksessä.

Ravintosisällöltään Goji-marja sisältää:
  • 22 eri kivennäisainetta(rautaa, sinkkiä, kuparia, kalsiumia, kaliumia, seleeniä, natriumia, fosforia, magnesiumia)
  • 18 aminohappoa 
  • proteiinia 12% marjan painosta
  • hiilihydraatteja 68%
  • rasvoja vajaa prosentti
  • A,B1,B2,B6, C, E-vitamiinia
  • Omega6 rasvahappoja
  • beetakaroteenia
Joten saat kaikki elimistösi tarvitsemat aminohapot kerralla tästä supermarjasta!

Goji on helppokäyttöinen marja, joka kannattaa syödä semmoisenaan, kuumentamalla se tuhoaa paljon superfoodin ainesosia ja vitamiineja, joten voit napostella niitä semmoisenaan tai lisätä 
  • puuroon
  • jugurttiin
  • mysliin
  • jälkiruokiin
Goji-marjat ovat suosittuja ja niitä on saatavilla myös lähes jokaisesta supermarketista. Mutta kannattaa olla tarkkana, sillä niiden laatu vaihtelee suuresti.  Kiinasta tulevat gojit myydään usein luomuna tai aitona tiibettiläisenä marjana, mutta kyse ei ole kummastakaan. Lisäksi ne saattavat olla säteilytetty, mitä taas ei voida pitää erityisen luonnonmukaisena tai terveystuotteena. Yhdysvalloissa ja Suomessa on havaittu, että goji-marjassa on suuria pitoisuuksia eri torjunta-aineista. 
Goji-marjan tuoreus on helppo tarkistaa ravistelemalla pussia, mikäli marjat rapisevat, ne ovat päässet kuivumaan, joten valitse tuoreempia goji-marjoja.
Kannattaa suosia Goji-marjoja, jotka ovat: luomua, väriltään tummanpunaisia, pehmeitä ja kosteita marjoja.

Valokuvassa goji-pensaan oksa marjoineen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteeniton omenastruudeli

Työpäivän päätteeksi kaupasta osui käteeni omenapala purkki, hetken mietittyäni, muistin että se sopisi sopivasti struudelin tapaiseen herkkuun. Piti vielä ajatella resepti gluteenittomasti ja mikä parasta, semperin gluteenittomat hienot jauhot olivat vielä alle 2 euroa paketti! paketti matkaan ja kassalle.  Sitten vain taikinan tekoon: 3,5 dl semper gluteenitonta hienoa jauhoa 3 rkl sulatettua tai juoksevaa margariinia 1 kananmuna 0,2 tl suolaa 0,8 dl lämmintä vettä voiteluun öljyä tai sulatettua margariinia Omenatäyte: 2 - 3 omenaa 2 rkl sokeria 1 tl kanelia Valmistus Sekoita sulatettu margariini, kananmuna, suola ja vesi jauhoihin. Alusta taikina kimmoisaksi. Voitele taikinan pinta öljyllä ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi liinan alle. Levitä taikina leivinliinan tai puhtaan astiapyyhkeen päälle. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja kauli se. Voitele taikinaa öljyllä ja k

Kaura-karviaispaistos

Kauden sesonkipaistos karviaismarjoista. Tämä kirpeä marja vaatii reilusti makeutta. Ihan simppeli resepti. Lisäksi tietenkin omatekoista vaniljakastiketta. Ohje 1,5l karviaisia 1dl siirappia 2tl vanilliinisokeria Muruseos: 3dl vehnäjauhoja 2-3rkl siirappia 1rkl sokeria 2tl vanillinisokeria 100g voita kuutioina 300g kaurahiutaleita Valmistus: voitele vuoka sekoita karviaiset ja siirappi keskenään.Kaada ne uunivuokaan. sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää voi ja nypi muruiksi ja ripottele karviaisten päälle. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Vaniljakastike: 4dl maitoa 1 muna 1rkl perunajauhoja 1rkl sokeria 2 tl vanillinisokeria Laita ainekset kattilaan, sekoita koko ajan. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes paksunee ja pulpahtaa. Jäähdytä vesialtaassa kylmäksi. Tarjoa paistoksen kanssa.

Lihapullasoosia ja valkosipuli-kermaperunoita

Tervehdys taas täällä koekeittiön ihmeellisestä maailmasta. Tänään vuorossa siis niin perusruokaa, lihapullia ja perunoita, joita hieman muokattiin helpoksi arkiruuaksi, joten lihapullakastike valmistumaan, valmiit lihapullat hetkeksi paistumaan, jotta saivat väriä sekä lämpeemään, sillä olivat hieman jääsä ja perunat, jotka olivat jo valmiiksi keitetty, viipaleiksi, mausteet ja kerma päälle ja uuniin saamaan hieman väriä.... Annos on laktoositon.  Ainekset: paketti valmis lihapullia Ruskista lihapullia hetken pannulla, jota saavat hieman väriä Valkosipuli-kermaperunat n. 1kg perunoita, valmiiksi keitettyjä ja viipaloituna vuokaan öljyä, perunaviipaleet, suola, valkosipulijauhe ja sekoita, päälle kerma. Paista uunissa 225 asteessa n. 15-20min tai kunnes ovat saaneet hieman väriä pintaan. Jos käytät raakaperunaa, paistoaika 200 astetta noin45-60min.. Ruskea Kastike: 80g margariinia 80g vehnäjauhoja 1 litra kiehuvaa vettä/maitoa ½ sipuli lihaliemikuutio 1-2 tl suolaa