Siirry pääsisältöön

Tekstit

Vuoden eka pizzapäivä

Hyvää Uuttavuotta vielä kerran toivottaen ja vuosi 2015 lähtikin käyntiin pizzan voimin :) 4 kpl kinkkupitsoja, parissa oli sitten vielä herkkusieniä ja sipulia. Mikäs sen mukavampaa kuin aloittaa vuosi aivan törkeen hyvällä pizzalla :) täytteenä: kinkkua herkkusieniä sipulia valkosipulia juustoa tomaattikastiketta pohja: 5dl vettä 1 pss kuivahiivaa suolaa sokeria n. 1dl ruokaöljyä n. 10dl vehnäjauhoja
Chef Helmanni ja makumatkat toivottaa kaikille  Hyvää Uuttavuotta 2015!

Finska Köttbullar & kolmen porkkanan raastetta

Yleensä reseptini eivät kovin kummoisia ole, mutta tämänpäiväinen on juuri sitä oikeaa kotimaista ja lähiruokaa; suomalaista jauhelihaa, suomalaista sipulia, kotimaista perunaa ja porkkanatkin ovat suomalaiselta porkkanaviljelijältä  :D Ainoo mitä tekeen poikkeuksen on ruottalais valmisteinen turkkilainen jugurtti, jota käytin desin verran lihapullataikinaan.  Finska köttbullar 3 erilaista porkkanaa raasteena 

Espanjalainen munakas

ESPANJALAINEN MUNAKAS Makumatkailua Espanjan suuntaan. Hyvä iltaruoka/iltapalanakin vallan mainio. Helppo ja nopea valmistaa, mikäli on jäänyt keitettyjä perunoita ylitse. Niin ja kasviksian voi lisäillä maun mukaan. ;) Sen verran muutin reseptiikkaa kun oliiviöljyä ei ollut, korvasin sen tavallisella rypsiöljyllä :)  Ainekset: 5-6 perunaa sipulia paprikaa suolaa, paprikamaustetta, basilikaa 5-6 kananmunaa tilkka vettä oliiviöljyä juustoraastetta Pilko perunat kuutioksi ja laita vuokaan, lisää päälle sipulisilppu ja paprikakuutiot. Riko kananmunat ja sekoita ne tasaiseksi massaksi, lisää vesi, öljy  ja mausteet sekaan ja kaada perunoiden ja kasvisten päälle. Halutessasi voit vielä lisätä juustoraasteen päälle. Paista 200 asteisessa uunnissa noin 15-20 min. kunnes on saanut hieman väriä. Ota pois uunista ja hetki vetäytyä ja jäähtyä.

Lähiruokaa - porkkanahilloja ja värillisiä porkkanoita!

PORKKANAHILLOJA JA VÄRILLISIÄ PORKKANOITA Lähiruoka teemani lähti tästä käyntiin, sain tuottajan ja porkkanaviljelijän Kanta-hämäläisen Orastavan Auringon porkkatuotteita suoraan tilalta testiin, jossa oli mm. erilaisista hilloja porkkanoista ja marjoista: porkkanahilloa, porkkana-raparperi, porkkana-karviais porkkana-puolukka. Ja nämä marjat ja porkkanathan ovat siis täysin kotimaista alkuperää. Käyttötarkoitukseen ihan perushillona lettujen kanssa, leipäjuuston, jäätelön, kääretortun väliin, turkkilaisen jugurtin sekaan.  Lisäksi on testissä vielä paljon muuta, mutta siitä sitten tuonnenpana. porkkanahillo, porkkana-karviais, porkkana-puolukka, porkkana-raparperi Lisäksi Orastava Aurinko viljelee porkkanoita, tavallisia sekä värillisiä porkkanoita! Historiasta sen verran että porkkanat olivat alunperin 1500 luvulta lähtien keltaisia valkoisia, violetteja ja sitten vasta 1700-luvulla alettiin kunnioittaa  Hollannin kuningashuoneen toivomusta värien suhteen, jonka

Hyvää Joulua!

HYVÄÄ JA RAUHALLISTA JOULUA! Makumatkat ja Chef Helmanni vaikenee joulun viettoon 24-26.12.2014 ja toivottaen rauhallista ja levollista Joulua kaikille. Syökää hyvin ja nauttikaa joulun ajasta.

Riisipuuro ja luumukiisseli

RIISIPUURO  JA  LUUMUKIISSELI                                        2dl puuroriisiä 2dl vettä 1l  täysmaitoa 1tl suolaa Valmistus: Mittaa kattilaan vesi ja anna kiehahtaa. Lisää riisit ja anna kiehua niin kauan kuin vesi haihtuu. Lisää maito varovasti joukkoon, sekoittaen hiljalleen koko ajan. Puuro on valmista noin 30min. kuluessa. Maista riisin kypsyys ja lisää suola. LUUMUKIISSELI 200 g kuivattuja luumuja 1 1/2–2 l vettä n. 1 dl taloussokeria 1/2 dl vettä + 2 1/2 rkl perunajauhoja Valmistus: Laita luumut kattilaan veden ja sokerin kanssa. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin tunti, tai kunnes luumut pehmenevät. Lisää tarvittaessa vettä. Sekoita vesi ja perunajauhot keskenään ja lisää ne lopuksi höyryävään liemeen. Anna kiisselin pulpahtaa, mutta älä keitä. Tarkista maku. Lisää halutessasi sokeria.

Joulukinkku

JOULUKINKKU 20 ruokailijalle Ainekset: n.8kg suolattu kinkku paistomittari n.½dl sinappia 1dl korppujauhoja Valmistus: 1.      Huuhdo ja kuivaa kinkku. Nosta se uuniritilälle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittaripaksuimpaan kohtaan. 2.      Nosta ritilä kinkkuineen uuniin. Laita alle uunipannu, johon on kaadettu vettä, jottei kinkusta tihkuva rasva pala pannun pintaan. Paista kinkkua 100-120-asteisessa uunissa, kunnes paistomittarin osoittama sisälämpötila on vähintään 77 astetta. Kypsän kinkun sopiva sisälämpötila on 77-82 astetta. Kinkkua paistetaan noin 75 minuuttia kiloa kohti, eli kahdeksan kilon kinkku kypsyy 10 tunnissa. Kätevintä on jättää possu yöksi uuniin. 3.      Nosta kinkku uunista. Anna sen jäähtyä hieman. Poista nahka ja liiat rasvat. Sivele pinta sinapilla ja ripota päälle korppujauhoja tai muuta kuorrutusta. 4.      Paahda kinkkua 200-asteisessa uunissa vielä noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. OMENAINEN KINKUN KAST

Joulun kylmät ruuat

GRAAVILOHI Ainekset: lohifileetä 1 1/2 rkl karkeaa merisuolaa 1-2 tl sokeria 1 tl kokonaisia valkopippureita tilliä ½ sitruuna Valmistus: 1. Pane lohifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista ruodot tarvittaessa. Ripottele pinnalle tasaisesti merisuolaa, sokeria ja rouhittua valkopippuria. Asettele tillinoksia lohen pinnalle. Leikkaa filee kahtia ja nosta palat päällekkäin lihapuolet vastakkain. Peitä kala tiiviisti kelmulla ja foliolla. 2. Anna kalan suolaantua jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala suolaantuu tasaisesti. Poista tillinoksat ja irtoavat mausteet kalan pinnalta. 3. Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjolle. Voit kiertää viipaleet esimerkiksi ruusukkeiksi. Koristele sitruunalohkoilla ja tillillä. Tarjoa lisäksi perunoita tai ruisleipää. LASIMESTARIN SILLI Ainekset: 2 kokonaista vähäsuolaista silliä vettä 15 valkopippuria 10 maustepippuria 4 la