Siirry pääsisältöön

Tekstit

Lihapullasoosia ja valkosipuli-kermaperunoita

Tervehdys taas täällä koekeittiön ihmeellisestä maailmasta. Tänään vuorossa siis niin perusruokaa, lihapullia ja perunoita, joita hieman muokattiin helpoksi arkiruuaksi, joten lihapullakastike valmistumaan, valmiit lihapullat hetkeksi paistumaan, jotta saivat väriä sekä lämpeemään, sillä olivat hieman jääsä ja perunat, jotka olivat jo valmiiksi keitetty, viipaleiksi, mausteet ja kerma päälle ja uuniin saamaan hieman väriä.... Annos on laktoositon.  Ainekset: paketti valmis lihapullia Ruskista lihapullia hetken pannulla, jota saavat hieman väriä Valkosipuli-kermaperunat n. 1kg perunoita, valmiiksi keitettyjä ja viipaloituna vuokaan öljyä, perunaviipaleet, suola, valkosipulijauhe ja sekoita, päälle kerma. Paista uunissa 225 asteessa n. 15-20min tai kunnes ovat saaneet hieman väriä pintaan. Jos käytät raakaperunaa, paistoaika 200 astetta noin45-60min.. Ruskea Kastike: 80g margariinia 80g vehnäjauhoja 1 litra kiehuvaa vettä/maitoa ½ sipuli lihaliemikuutio 1-2 tl suolaa

Makeaa Mahan Täydeltä!

VOHVELEITA, MANSIKKAHILLOA JA KERMAVAAHTOA!

Perinteistä purkkihernaria ja tuoreita sämpylöitä

Välillä vain helppo kaataa suoraan purkista valmista keittoa, lisätä vain hieman vettä päälle ja lämmittää, keitto on 10 minuutissa valmis! Lisäsin vielä hieman itsetehtyä pulled pork lihaa sekaan ja nam! Leipävalinnoista vastasivat lähes uunituoreet perus sämpylät.

Tomaattista uunimakkaraa, perunaa ja raastetta

Perus kotiruokaa makkarasta, uunimakkaraa, perunoita, sipulia, tomaattimurskaa ja porkkana-raejuustoraastetta. Perunoista olisi voinut tehdä muusiakin, mutta kun laiska olin, jätin muussaamata. Muussaamisen voi sitten jokain hoitaa omalta lautaseltaan itse, jos haluaa ;) Ainekset: 2 makkarapakettia (yhteensä 4 makkaraa) 2 sipulia puolipurkkia Mutti tomaattimurskaa n. 1kg perunoita 4-5 porkkanaa raasteena n. 1dl raejuustoa Pestyt ja kuoritut perunat keitinveteen ja kiehumaan. Makkarohin pienet viillot ja öljyttyyn uunivuokaan sipulirenkaiden kanssa ja tomaattimurska+hieman vettä päälle. Uunin keskiosaan 200asteeseen noin 30min. Tarjoa perunoiden/muusin ja porkkana-raejuustoraasteen kanssa.

Koipia, nuudeleita ja salaattia

Helposti ja vaivattomasti pitkän työpäivän ja kauppareissun jälkeen, koivet tunniksi uuniin, nuudelit kiehumaan noin 10 minuuttia ja lisäksi hieman paprikaa ja tomaattia pilkottuna,  joten saatiin taas vatsat täyteen jonka jälkeen hyvä käydä iltatoimille ja untenmaille, sillä sen verran meni tuo iltaruoka myöhäseen. Broilerin koivet Kananmakuinen nuudeli Hieman kasvista Broisku, nuudeli ja punaiset kasvikset

Riisipuuroa ja porkkana-karviaishilloa

Aamupalaksi riisipuuroa, porkkana-karviaishilloa sekä vaniljakastiketta. Kylmänä menisi riisifruttina. Se että tuo porkkana-karviaishillo sopi juuri täydellisesti tuohon. Lapset tykkäsivät taas enempi tuosta porkkana-raparperi mausta, ei sekään huono ollut, itse tykkäsin juuri tuosta porkkana-karviaisesta tämän riisipuuron kanssa, makunsa kullakin, en lähde siittä kiistelemään ;) Riisipuuroa, porkkana-karviashilloa ja vaniljakastiketta

siivousta, tuunausta ja leivontaa

Vapaapäivä meni maustehyllyn siivoamisella ja inventaariolla, jouluruuan tuunauksella ja leivonnalla. Maustehylly pitää myös aika ajoin käydä läpi ja pyyhkiä hyllyjä, laittaa järjestykseen, tasata, yhdistää ja poistaa mausteita sekä turhat pois. Varsinaisesta ruokapuolesta vastasi taas jouluiset perunalaatikot ja makkarapaketti, josta syntyi sipulia ja kermaa lisäämällä makkaraperunasoselaatikko. Leivonnasta taas vastasi helppo ja nopea suklaakakku, kun perunalaatikko oli uunissa, samaan aikaan oli aikaa pyöräyttää suklaakakku ja sai sitten kun ruoka oli valmis laittaa samoille lämmöille kakun paistumaan.   maustehyllyn siivous ja inventaario   makkaraperunalaatikko  suklaakakku

Perus lihamakaroonilootaa

Arkiruokien arkiruokaa, joka on suhtkoht helppo valmistaa  ja mikä maistuu aina vain vuodesta toiseen, nimittäin lihamakaroonilaatikko, se ei edes suurempia esittelyjä kaipaa, niin reseptin tms. valmistelunkaan osalta. Tarvitset vain makaranoonia, jauhelihaa, sipulia, mausteita;suola, pippuri, paprikajauhe, valkosipuli? sekä munamaito, joko maitoon tai lihaliemeen. Jos teet maidolla tarvitset lisäksesi maitoa ja kananmunia, jos taas lihaliemeen tarvitset lihalientä ja kananmunia. Helppoa eikö ;). Laatikon lisäksi voit tarjota ketsuppia :) tai jotain vihannes säilykettä, kuten punajuuria tai suolakurkkuja. Tällä kertaa tein tämmöisellä ohjeella eli  kaiken ihan raakana paistumaan uuniin: 500g täysjyvä makaroonia voideltuun vuoan pohjalle 400g jauhelihaa makaroonien päälle+½ sipulia+ mausteet päälle n. 1l vettä päälle ja pieni sekoitus lopuksi vielä munamaito lihaliemestä (7dl vettä ja 1 lihaliemikuutio=liemi, joka jäähdytetään ja sekoitetaan sekaan 3 kananmunaa) 200 astetta

Lihakukkoa

Pakkasesta löytyi karjalanpaistilihaa, ja ajattelin, että mitähän tuostakin lihasta tekis muutakin kuin karjalanpaistia... Noh sitten syntyi ajatus: lihakukkoa! Jokunen aika sitten katselin noita kukkoreseptejä ja mietin että tuommoistakin olisi jossain vaiheessa kiva kokeilla, joten nyt oli hyvä syy sitten kokeilla. Tosin kun ruisjauhoja ei kaapista löytynyt, muutin sen verran reseptiikkaa ja korvasin sen ihan vain sämpyläjauhoilla, sillä ruistahan niistäkin löytyy :) Ainekset lihakukkoon: 600-800g karjalanpaistilihaa Kuori: 5dl vettä n. 5dl ruisjauhoja (korvasin sämpyläjauhoilla) 2tl suolaa 2dl venhäjauhoja 1dl kaurahiutaleita ½ dl sulatettua voita/margariinia Valmistus: Sekoita taikina yhteeen, mutta älä vaivaa taikinaa. Kaaviloi taikinasta jauhojen avulla levy(1-1½cm).  Lado paloteltu liha taikinan keskelle ja ripottele halutessassi hieman suolaa ja pippuria lihojen päälle (kuoressa voi paistaa kokonaisen lihapalan). Käännä taikinan reunat lihojen pä

Goji-marja

Nykypäivänä puhutaan paljon Goji-marjasta, suositusta superfoodista ja siitä miten terveellinen marja se on, niimpä haluan tuoda pienen tietoiskun siitä mitä  on Goji-marja on ja mitä se sisältää, ravintoarvollisesti ja mistä se tulee jne.. Goji-marjaa viljellään Kiinassa, Mongoliassa sekä Tiibetissä, lajeja on jopa 85 erilajia, eri kokoisia ja muotoisia. Väriltään marjat vaihtelevat suuresti  ja ovat tuoreeltaan vaaleankeltaisia tai tummanpunaisia. Marjan vaikutuksia kiinalaisessa lääketieteessä on Gojia käytetty lukuisiin eri tarkoituksiin, kuten esi mm: maksanpuhdistamiseen munuaisten toiminnan parantamiseen veren puhdistamiseen ja verensokerin säätelyyn näköön liittyvissä asioissa ja silmäsairauksissa lisäämään vastustuskykyä seksuaalisuuden halukkuuden parantamiseen ehkäisemään tulehduksia pidentämään ikää Lisäksi on tehty erilaisia tieteellisiä ja farmakologisia tutkimuksia, jossa on keskitetty ikääntymiseen liittyvien sairauksien tutkimiseen ja ehkäisemiseen ja

Jääkaapin siivous vol.2

Päivä jolloin oli taasen hyvä siivota jääkaappia ja tuunata viikon varrella jääneitä eineksiä niin että saa taasen jotain syödäkseen. Noh aloittakaamme eilisestä jauhelihakastikkeesta ja spagetista, josta syntyi vallan mainio spagettipaistos, spagetit vain hieman pienemmäksi ja jauhelihasoosi sekoitettiin sekaan ja hieman mausteita suolaa yms. Päälle vielä lirautin munamaito seoksen, lihaliemestä ja uuniin 200 asteeseen noin 30-40minuuttia, kunnes tullut väriä ja munamaito oli imeytynyt. Ehtoolla vielä piti keksiä jotain iltaruoaksi sopivaa, niin porkkanaraasteesta syntyivät porkkanapihvit, sekaan vain korppujauhoja, maitoa, 2 kananmunaa, mausteita, suolaa, paprikajauhetta, aromisuolaa, sitruunapippuria ja margariinia paistamiseen. Taikina sekasin ja tehdään tasanen köntti, vähän niinkuin lihapullataikina ja otetaan lusikallinen massaa ja painellaan pihviksi ja rasvatulle pannulle paistumaan muutama minuutti molemmin puolin, kunnes ovat saaneet hieman väriä. Tarjota voit dippikastikke

Nakkimunakas uunissa/Omelet in the oven

Uusi vuosi alkoi ja samalla jääkaapin tyhjennys talkoot :) nakkimunakkaaseen löytyi sopivasti ainekset eli nakkeja, kananmunia, sipulia, paprikaa, kirsikkatomaattia, ruokaöljyä, vettä ja mausteita; suola, paprikajauhe, valkosipuli, pippurisekoitus, aromisuola,  joten munia rikkomaan, nakkeja ja kasviksia pilkkomaan. Laita ne vuuan pohjalle ja kaada vatkattu kananmunamassa pääle ja  uuniin 175-200 astetta, noin 15-20min. tai kunnes on saanut kauniin ruskean värin ja iltapala on valmis, kätevää eikö? ;) Koristeluun käytin persiljaa, tosin muutakin yrttiä voi käyttää :) The new year began, and at the same time I emptied the fridge :) omelet ingredients were found suitable ingredients of sausages, eggs, onions, peppers, cherry tomatoes, vegetable oil, water, and spices; salt, pepper, garlic, blackpepper blend, flavor, salt, so to break the eggs, sausages and slicing vegetables. Put them in a baking dish and add the beaten egg mass, and in the oven at 175-200 degrees for about 15-20 mi

Vuoden eka pizzapäivä

Hyvää Uuttavuotta vielä kerran toivottaen ja vuosi 2015 lähtikin käyntiin pizzan voimin :) 4 kpl kinkkupitsoja, parissa oli sitten vielä herkkusieniä ja sipulia. Mikäs sen mukavampaa kuin aloittaa vuosi aivan törkeen hyvällä pizzalla :) täytteenä: kinkkua herkkusieniä sipulia valkosipulia juustoa tomaattikastiketta pohja: 5dl vettä 1 pss kuivahiivaa suolaa sokeria n. 1dl ruokaöljyä n. 10dl vehnäjauhoja
Chef Helmanni ja makumatkat toivottaa kaikille  Hyvää Uuttavuotta 2015!

Finska Köttbullar & kolmen porkkanan raastetta

Yleensä reseptini eivät kovin kummoisia ole, mutta tämänpäiväinen on juuri sitä oikeaa kotimaista ja lähiruokaa; suomalaista jauhelihaa, suomalaista sipulia, kotimaista perunaa ja porkkanatkin ovat suomalaiselta porkkanaviljelijältä  :D Ainoo mitä tekeen poikkeuksen on ruottalais valmisteinen turkkilainen jugurtti, jota käytin desin verran lihapullataikinaan.  Finska köttbullar 3 erilaista porkkanaa raasteena 

Espanjalainen munakas

ESPANJALAINEN MUNAKAS Makumatkailua Espanjan suuntaan. Hyvä iltaruoka/iltapalanakin vallan mainio. Helppo ja nopea valmistaa, mikäli on jäänyt keitettyjä perunoita ylitse. Niin ja kasviksian voi lisäillä maun mukaan. ;) Sen verran muutin reseptiikkaa kun oliiviöljyä ei ollut, korvasin sen tavallisella rypsiöljyllä :)  Ainekset: 5-6 perunaa sipulia paprikaa suolaa, paprikamaustetta, basilikaa 5-6 kananmunaa tilkka vettä oliiviöljyä juustoraastetta Pilko perunat kuutioksi ja laita vuokaan, lisää päälle sipulisilppu ja paprikakuutiot. Riko kananmunat ja sekoita ne tasaiseksi massaksi, lisää vesi, öljy  ja mausteet sekaan ja kaada perunoiden ja kasvisten päälle. Halutessasi voit vielä lisätä juustoraasteen päälle. Paista 200 asteisessa uunnissa noin 15-20 min. kunnes on saanut hieman väriä. Ota pois uunista ja hetki vetäytyä ja jäähtyä.

Lähiruokaa - porkkanahilloja ja värillisiä porkkanoita!

PORKKANAHILLOJA JA VÄRILLISIÄ PORKKANOITA Lähiruoka teemani lähti tästä käyntiin, sain tuottajan ja porkkanaviljelijän Kanta-hämäläisen Orastavan Auringon porkkatuotteita suoraan tilalta testiin, jossa oli mm. erilaisista hilloja porkkanoista ja marjoista: porkkanahilloa, porkkana-raparperi, porkkana-karviais porkkana-puolukka. Ja nämä marjat ja porkkanathan ovat siis täysin kotimaista alkuperää. Käyttötarkoitukseen ihan perushillona lettujen kanssa, leipäjuuston, jäätelön, kääretortun väliin, turkkilaisen jugurtin sekaan.  Lisäksi on testissä vielä paljon muuta, mutta siitä sitten tuonnenpana. porkkanahillo, porkkana-karviais, porkkana-puolukka, porkkana-raparperi Lisäksi Orastava Aurinko viljelee porkkanoita, tavallisia sekä värillisiä porkkanoita! Historiasta sen verran että porkkanat olivat alunperin 1500 luvulta lähtien keltaisia valkoisia, violetteja ja sitten vasta 1700-luvulla alettiin kunnioittaa  Hollannin kuningashuoneen toivomusta värien suhteen, jonka

Hyvää Joulua!

HYVÄÄ JA RAUHALLISTA JOULUA! Makumatkat ja Chef Helmanni vaikenee joulun viettoon 24-26.12.2014 ja toivottaen rauhallista ja levollista Joulua kaikille. Syökää hyvin ja nauttikaa joulun ajasta.

Riisipuuro ja luumukiisseli

RIISIPUURO  JA  LUUMUKIISSELI                                        2dl puuroriisiä 2dl vettä 1l  täysmaitoa 1tl suolaa Valmistus: Mittaa kattilaan vesi ja anna kiehahtaa. Lisää riisit ja anna kiehua niin kauan kuin vesi haihtuu. Lisää maito varovasti joukkoon, sekoittaen hiljalleen koko ajan. Puuro on valmista noin 30min. kuluessa. Maista riisin kypsyys ja lisää suola. LUUMUKIISSELI 200 g kuivattuja luumuja 1 1/2–2 l vettä n. 1 dl taloussokeria 1/2 dl vettä + 2 1/2 rkl perunajauhoja Valmistus: Laita luumut kattilaan veden ja sokerin kanssa. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin tunti, tai kunnes luumut pehmenevät. Lisää tarvittaessa vettä. Sekoita vesi ja perunajauhot keskenään ja lisää ne lopuksi höyryävään liemeen. Anna kiisselin pulpahtaa, mutta älä keitä. Tarkista maku. Lisää halutessasi sokeria.