Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on 2015.

Mausteiden jälleenmyynti

Hei, kerrattokoon vielä, että toimin Marave Oy:n valtuutettuna Kotigastronomin maustetuotteiden jälleenmyyjänä. Toimin Forssan, Humppilan, Urjalan, Loimaan alueella, muualle suomeen toimitus tapahtuu postin välityksellä. Tilaukset toimitan koti tai työ osoitteeseen 3-7 vuorokauden kuluttua tuotteiden saapumisesta, mikäli olet tilauksen maksanut tililleni.  Tilauslomakkeita saat lähettämällä sähköpostilla yhteystietosi. Valikoimassamme on parasta laatua ja korkealaatuisia tuotteita käyttöösi. Kotigastronomeilta löydät yli 200 laatutuotetta, joita käytetään kodeissa päivittäin. takuutuoreet, vastajauhetut  mausteet ja maustesekoitukset hyvin säilyvät ja helppokäyttöiset  kuivatuotteet ja -rouheet maukkaat  liemijauheet valikoima riittoisia ja vähäsuolaisia  dippikastikkeita herkulliset ja helposti muunneltavat  keitot ja lämpimät kastikkeet nopeat, maistuvat  pata- ja muut ainekset laadukkaat  vanilja- ja muut leivontatuotteet korkealaatuiset  teet  sekä laa

Suklaajäätelö ilman jäätelökonetta

KOTITEKOISTA SUKLAAJÄÄTELÖÄ  Koekeittiömme testasi uutta suklaanmakuista kondensoitua maitotiivistettä jäätelön muodossa. Helposti ja vaivattomasti tämäkin jäätelö valmistuu. Tarvitset vain vispikermaa, kondensoitua maitotiivistettä(suklaa) ja ripaus vaniljasokeria. suklaa maitotiiviste Valmistus 8dl vispikermaa 2 prk suklaa maitotiivistettä ripaus vaniljasokeria Vatkaa kermaa vaahdoksi ja lisää kondensoitu tiiviste sekaan, sekä vaniljasokeri. Lisäksi laitoin muutaman ruokalusikallisen karamellisoitua maitotiivistettä, jonka olin hieman kuumentanut mikrossa, jotta on ns nestemäistä ja sen sekoitin joukkoon. Kevyt vatkaus vielä, että kaikki ovat tasaisesti sekaisin ja pakastimen kestävään astiaan ja noin 8 tunniksi tai mielellään yön ylitse pakkaseen.

Gluteenittomat Kinkkupiiraat

Kinkkuhyrriä oli tarkoitus tehdä gluteenittomasti sekä ihan tavallisesti, mutta niistä tulikin pieniä piiraita. Käytin valmista torttutaikinaa noihin tavallisiin ja gluteenittomat piiraat tein ihan alusta pitäen gluteenittomasta taikinasta. Taikinan ohje oli perus voitaikina, että korvataan vehnäjauhot gluteenittomattalla hienolla jauhoseoksella. Täytteenä oli 150g kinkkua, 2 paprikaa, 200 tuorejuustoa. Ainekset pilkottiin pieniksi kuutioiksi ja sekoitettiin tuorejuuston kanssa tahnaksi Gluteenittoman Taikinan valmistusohje: Gluteenittomat kinkkupiiraat   5½ dl  Semper Fin mix -jauhoseosta 2 tl psylliumia 1 tl leivinjauhetta 1 tl ksantaania 150 g voita 250 g maitorahkaa 1 kananmuna 200 g voita kaulintaan Mittaa jauhot ja muut kuivat aineet kulhoon, sekoita. Lisää joukkoon paloiteltu voi (150 g) ja nypi voi sekä jauhot murumaiseksi seokseksi. Vaivaa joukkoon kananmuna ja maitorahka, sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita kylmään ainakin pariksi tunni

Hyvää Joulua 2015

HYVÄÄ  JA RAUHALLISTA JOULUA! Riisipuuroa Jouluaatto aamu   riisipuuroa Lounaaksi jouluinen ateria: porkkanalaatikkoa Jouluateria bataattisoselaattikkoa lihapullia rosollia sienisalaattia suolakurkkua  kinkkua ja sinappia Joulutortut Jälkiruoaksi: joulutorttuja  glögiä Valmistaudumme hiljentymään ja rauhoittumaan joulun ajaksi, joten oikein mukavaan joulua kaikille lukijoille, palaamme taas hellan ja patojen äärelle joulun jälkeen kokeilemaan uusia reseptejä.

Jouluruoka valmistelut

Kinkku Taas tullut vuodesta aika, jolloin lähes jokaisessa taloudessa valmistella joulua, siivotaan, tehdään jouluruokia, paketoidaan lahjoja, poltellaan kynttilöitä, kuunnellan joululauluja jne... Ja ennenkaikkea valmistaudutaan joulun viettoon. Monelle se on rentoutusta työstä, toisille taas työntäyteinen työpäivä, mutta kukin tahollan viettää sen parhaaksi katsomallan tavalla. Itse paistelin jo hyvissä ajoin kinkun, tein porkkana ja bataattilaatikon, paistoin piparit, paketoin lahjat ja hieman koitin tehdä joulusiivousta. Tänä vuonna näyttää aika pimeältä ja synkältä ilma, nurmikko viheriö, mutta pääasia on että nautitaan joulusta, kerran vuodessa kuiteskin sekin on :) Joulusinappi Sinapin valmistus: 1dl sinappijauhetta 1dl kermaa 1dl sokeria Laita kaikki aineet kattillan, sekoita tasaiseksi ja anna kiehahtaa. Mausta makusi mukaan joko 2rkl konjakkia, hunajaa tai etikkaa. Purkita valmis sinappi puhtaisiin lasipurkkeihin. Porkkanalaatikko 1kg porkkan

Terveysletut ilman jauhoja

Terveellisesti valmistetut letut, ilman jauhoja, vähän hiilihydraattia, paljon proteiineja(silloin jos lisäät erikseen vielä taikinan sekaan proteiinijauhetta) ja ennen kaikkea gluteeniton. Sopii hyvin vähähiilariseen ja gluteenittomaan ruokavalioon tai karppaukseen. Jauhottomat banaaniletut Ainekset 21 pieneen lettuun: 5 kananmunaa 3 banaania vaniljasokeria kanelia ja kardemummaa maun mukaan (proteiinijauhetta, jos haluat enemmän proteiinia) paistamiseen voita/öljyä Valmistus: Sekoita kaikki ainekset joko sauvasekoittimella tai blenderillä sekaisin. Paista rasvatulla/öljytyllä pannulla kauniin ruskeiksi.4

Tonnikalalasagne

Ihan perusruokaa tonnikalasta lasagnen muodossa, ei ehkä ihan niin nopeaa, mutta helppoa. Tarvitset juustokastiketta, tonnikalakastiketta ja lasagnelegyjä. Gluteenittomana tietenkin gluteenittomia lasagnelevyjä. Valmistusaikaa menee noin 1h30min. Paista uunissa 200 asteessa noin 45-60min. Aloitin vaaleasta juustokastikkeesta:  rasvaa perunajauhoja /vehnäjauhoja vettä /maitoa kalaliemikuutio mausteita: suolaa, sitruunapippuria, tilliä ja valkosipulia Laita ainekset kattilaan ja sekoita tasaiseksi ja lopuksi 1-2dl juustoraastetta. Pieni kiehautus, maun tarkistus, suolan lisääminen tarvittaessa. Tonnikalakastikkeen valmistus: 3prk tonnikalaa 1sipuli valkosipulia prk tomaattimurskaa ja huuhtele purkki sitten vedellä noi 2dl ja lisää kastikkeeseen suolaa, mustapippuria, sokeria Lasagne on valmis Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ota tarpeeksi iso astia, Sekoita ainekset sekaisin ja kaada valkokastike sekaan, näin saat valmiin soosin, ei tarvi ni

Gluteenittomat joulupiparit

GLUTEENITTOMAT PIPARIT Aikaisemmin viikolla leivottiin lasten kanssa normi pipareita ihan kaupan valmiista taikinasta. Ja nyt sitten päätinpä näin kokeilla tehdä ensimmäistä kertaa itse piparitaikinan ihan alusta lähtien ja gluteenittomana. Muuten ihan normi piparitaikina, paitsi vehnäjauhot korvasin Semperin hienolla jauhoilla . Näin ensikertalaisena  vaikeuksia tuotti taikinan repeyminen, mutta kostutetuilla käsillä ja perunajauhoilla se jotenkin pysyi kasassa.  Gluteeniton Piparkakkutaikina Ohjeet piparien valmistukseen löysin Suviihin gluteenitonta leivontaa blogista. Ja kuvat ovat ihan omia otoksiani :) Taikina: 2 tl kanelia 1 tl pomeranssin kuorta 1 tl inkivääriä ½ tl neilikkaa ½ tl maustepippuria 1/4 tl suolaa 1 dl sokeria 1 dl tummaa siirappia 100 g margariinia/voita 1 kananmuna 5½ dl gluteenitonta hienoa jauhoseosta 1tl ruokasoodaa ( perunajauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta kaulintaa varten) Mittaa kattilassa maus

Ensimmäinen Kotijäätelöni

APPELSIINI-SIIRAPPI JÄÄTELÖÄ Ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä itse kotijäätelöä, ilman mitään jäätelökoneita. Ainoa kone mitä käytin oli sähkövatkain :) Jäätelön valmistukseen tarvitset: 2 dl kondensoitua maitotiivistettä 4 rkl karamellisoitua maitotiivistettä 4 dl kuohukermaa ½ vaniljatankoa Appelsiini-siirappi: 2 appelsiinin mehua/n.2dl valmista appelsiimehua 4 rkl sokeria Valmistus: Aloita valmistamaan appelsiini-siirappi. Laita pieneen kattilaan appelsiinimehu ja sokeri. Sekoita ja anna kiehua noin 15 min. kunnes hieman sakenee. Siirappi sakenee enenpi kuin se jäähtyy. Jäätelön valmistus: Halkaise vaniljatanko ja raaputa varovasti veitsen kärjellä vaniljat kerman sekaan. Vatkaa kerma   vaahdoksi. Sekoita kondensoitu maito ja karamellisoitu maitotiiviste sekaisin ja lisää sitten ne kermavaahdon joukkoon. Nostele varovasti kerma ja kondesoidut maidot sekaisin ja sekoita varovasti. Laita jäätelö pakastuksen kestävään astiaan ja laita päälle

Minestronekeittoa

MINESTRONEKEITTOA Perus arkiruokaa suhtkoht nopeasti, aikaa menee puolisen tuntia ja todella helposti; vesi kiehumaan, lihaliemi ja pakastekasviksia sekaan, hetki kiehautetaan, lisätään mausteet;suola, mustapippuri, sokeri, valkosipuli, tomaattimurska, laakerinlehtiä, kirsikkatomaattia, pätkäspagettia(keittoaika spagetilla 6min), pizzasuikaleet. Anna hetki kiehua miedolla lämmöllä ja tarkista maku, lisää suolaa ja haluamasi mausteita. Lisää pinnalle vielä persiljaa. Minestronekeitto

Super-Marja Smoothie

MARJAISA SUPERFOOD SMOOTHIE Harjoittelen näiden smoothieiden tekoa :) Tänä ehtoona ajattelin, että kiva pieni iltapala smoothie olisi lastenkin ja lastenmielisten mieleen :) superfood marjoista tai jauheesta missä oli monia eri marjoja ja hedelmiä, on terveellistä, vatsaystävällistä ja kaiken lisäksi hyvää.  Smoothieni koostui turkkilaista jugurtista, marjasekoitusjauheesta, loraus maitoa ja noi ruokalusikallinen sokeria. Sokerin ois voinu poiskin jättää, mutta antoi nyt kivasti makua ja lapsillekin maistui paremmalta JA TYKKÄSIVÄT :)

Joulukuun ensimmäinen päivä

1. Joulusinappi 4 rkl Colman's sinappijauhetta  4 rkl sokeria  4 rkl kiehuvaa vettä  1/2 tl suolaa  2 rkl valkoviinietikkaa Sekoita sinappijauhe ja sokeri, lisää vesi. Hämmennä tasaiseksi tahnaksi, lisää suola ja etikka koko ajan sekoittaen.

Kirjolohi-rakettispaghettia

Tiistai ja kuukausi vaihtui marraskuusta joulukuuksi...Enään 23 yötä jouluun ja 30 päivää kun TAAS vaihtuu vuosi. Äkkiä siis tämäkin vuosi on mennyt, siihen mahtunut yhtä ja toista ja kaikenmoista... Asiaan eli tänäänkin iltaruokaa tarttis tehdä ja piti keksiä jotain pikasesti valmistuvaa. Pakkasesta löytyi kirjolohisuikaleita ja mitä  niistä sitten taas tekisi, pieni mietintä myssy päähän ja keksimään jotain ravitsevaa. Aikaa tämän ruoan tekemiseen meni noi puolituntia, eikä raaka-aineetkaan kovin paljoa maksanut :) Raaka-aineita oli siis kirjolohisuikaleita, sipulia, valkosipulia, tomaattipyrettä, vettä, kalaliemikuutio, suolaa, tilliä, sitruunapippuria, rakettispagettia ja ruokakermaa. Kuulotettiin sipulit, valkosipuli ja tomaattipyree, lisättiin kirjolohisuikaleet ja paistettiin ne kypsiksi noin 10min, lisättiin vettä noi litran verran ja pari kalaliemikuutioo, annettiin kiehua noin 10min ja lisättiin sekaan 3-4dl rakettispagettia. Sekoitettiin välillä ja annettiin hiljallen sp

Perus Nakkisoppaa

Tervehdys taas, uusi viikko alkoi ja marraskuu vetelee viimeisiä. Ruokaakin oli taas tarve tehdä. Jääkaappia tutkimaan ja löytyi nakkeja, perunoita, porkkanoita, sipulia....hm...hetken mietittyäni, mitähän nakeista, sillä juuri oli ollut nakkikastiketta ja se että lapsetkin söisivät.....? Siinä pienen ja vähän isomman hetken mietittyäni heräsi AHAA-elämys ja NAKKISOPPA...Helposti ja nopeasti syntyvä perus arkiruoka :) Siispä perunateatteriin pilkkoman perunoita, porkkanoita sekä sipulit ja nakit...Porkkanat ensin kiehumaan,lihaliemellä varustettuun veteen, sitten perunakuutiot sekaan ja mausteet; suola, laakerinlehtiä muutama, maustepippuri, valkosipuli, öljyä. Ja kun nämä ovat lähes kypsiä, lisättään sipulit ja nakit. Tarkistetaan maku ja tarvittaessa lisätään suolaa... Keitto on laktoositon, gluteeniton, maidoton Nakkisoppaa

Vilja-allegia testien tulokset

Ei siis mitää mainittavaa testit osoittautuivat ns.puhtaiksi eli mitään vilja-allergiaa ei ole. Olin siis alkuviikolla, tiistaina siis lääkärin vastaanotolla, joka sitten laittoi lähetteen laboratorioon näistä vehnäallergioiden ongelmista. Siinä otettiin myös keliakiatesti, hemoglobiinia, kilpirauhanen, maksa ja munuaistestit....  Mutta tänään lääkäri soitteli tuloksista, mutta mitään allergiaan viittaavaa ole viljojen suhteen, tosin keliakia ei ollut vielä tullut eli odotusta sen suhteen menee vielä noin viikko. Ja muut arvotkin olivat ihan normaalit. Mutta toisaalta viljalle en ole siis allerginen, mutta lääkäri oli sitä mieltä että jos nämä minun oireeni paranevat sillä ja voin paremmin, niin voin jättää sen vehnän pois ruokavaliosta. Ja niin aioin myös sen tehdä eli tästä päivästä lähtien, vaikkei keliakiaa olekaan, noudatan vehnätöntä ruokavaliota ja kaikki blogini ohjeet tulevat myös uudistumaan :D Muu perhe syö kyllä tavallistakin ruokaa, joten heille teen normaalin vilja

Proteiinia ja superfoodia

Terve! Olen koittanut perehtyä terveellisempään ruokavalioon lisäämällä proteeiiniä ja vähentämällä hiilihydraattia. Kokeilen erilaisia proteiinireseptejä samalla. Tilatut proteiinituotteet, jauheet patukat, superfoodit saapuivat, joten testaamaan ja kehittelemään uutta reseptiikkaa. :) Näistä menee lähinnä välipaloihin, jälkiruokiin, ruokavalioon, suolisto-ongelmiin ja turvoksen hoitoon, sekä kokeilen suprfoodeja hyvinvointiin ja jaksamiseen. Lisäksi perheessämme on lupaava urheilija nuorukainen joka juuri on aloittanut jalkapallo harrastuksen,  tarvitsee näin ollen  myös ruokavalioonsa protskuja, jotta harjoituksetkin jaksavat sujua paremmin, ennen ja jälkeen reenin :) Kokeeksi tein kaurahiutaleista, hunajasta, suklaa-maapähkinävoista, kookoshiutaleista,mansikkaproteiinijauheesta tämmössii patukoita :) Mansikka-proteiinipatukat

Päivitystä

Vehnätöntä elämää ja testejä odotellessa Hieman on aikaa taas vierähtänyt blogini viime päivityksestä. Tässä on ollut kiireitä, käyty ansiotyössä, tehty keikkahommia, pähkäilty vehnättömän ruokavalion kanssa, poika aloitti eskarin, miettinyt noita työkuvioita ym ym :) Joo siis todellakin, olen nyt pari kuukautta koittanut elää vehnätöntä elämää, muut viljat sen sijaan sopiva, mutta vehnän kanssa kivut ja säryt ovat ny siinä pisteessä että oli pakko ottaa yhteys lääkärille ja sitä kautta päästä kokeisiin. Lääkäri siis vasta viikon päästä, joten olen nyt koittanut taas pari viikkoa olla normaalilla ruokavaliolla, vaikka se aika tuskaista on ollut kun tiedän että kivut ja säryt tulivat takaisin. Mutta pakko, sillä vehnätöntä ruokavaliota ei saisi aloittaa ennenkuin on täysin varmaa, että se ei sovi. Joten nyt vain kärvistellään vielä viikko ja katsotaan sitten mitä testit sanoo.  Omalta osaltani noita kipuja särkyjä ovat lähinnä käsi-ihottuma ja kutina vatsavaivat ruuansulatus

Isänpäivä 2015

GLUTEENITON LEIVOS Jokavuotista isänpäivää vietään taas lähes jokaisessa taloudessa.  Tänävuonna tein tällaisen isänpäiväleivoksen, gluteenittomana.  Ainekset: 4 kpl kananmunia 1 kupillinen sokeria  1kupillinen perunajauhoja 2tl leivinjauhetta Kostutus: appelsiinimehua Täyte: mansikkahilloa, rahka-kermavaahto-vaniljakreemi sekoitus. Valmistus: Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota 2 lasia, riko munat toiseen ja toiseen samanverran sokeria, kaada sokeri vatkauskulhoon ja mittaa sitten perunajauhot(saman verran siis kuin munia) ja leivinjauhe. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe. Lisää munat sokerin sekaan ja vatkaa vaahdoksi. Lisää perunajauho-leivinjauhe sekaa ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levita taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja kun uuni on kuuma paista torttupohjaa uunissa n. 8-10min. Anna jäähtyä, leikkaa pohja puoliksi, kostuta ja täytä haluamallasi täytteellä toinen puoli ja laita toinen puoli kanneksi. Päällystä esim.

Gluteeniton spagettikastike

Gluteeniton spagettikastike Perus arkiruokaa eli spagettia ja jauhelihakastiketta, mikä kelpaa myös lapsillekin :). Tällä kertaa löysin Lidlistä gluteenitonta maissista tehtyä spagettia, otin kokeeksi ja keitin. Kyytipojaksi tein jauhelihakastikkeen jauhelihasta, tomaattimurskasta, sipulista, maizenasta ja valkosipulista. Lapsetkin söivät mielellään, vaikka erilaista spagettia olikin. Tietysti kun ketsuppia laittaa päälle, silloin uppoaa mikä vaan :) maissispagettia pasta bolognese

Speltti pizzaa

PIZZAPÄIVÄ Pizzapäivä, kokeilin tälläkerralla tehdä pohjan spelttijauhoista. Vaikka olenkin nyt jonki aikaa ollut vehnättömällä ruokavaliolla, olen huomannut että speltti sopii, vaikka vehnää sekin on... siis speltti on alkuvehnää... Mutta jokatapauksessa pitsan tekoon ja pitsasta nauttimaan ;) Tein taasen 2 pellillistä, toinen itselle ja toinen lapsille ja lapsenmielisille :) Valmistusaineet ja valmistus: 5dl lämmintä vettä(42 asteista) pussi kuivahiivaa 0,5dl öljyä 0,5rkl suolaa 5-7dl spelttijauhoja Täyte1:  Lapsille ja lapsen mielisille tomaattimurskaa, juustoraastetta, jauhelihaa, ananasta, pizzamaustetta, valkosipulia Täyte2:  (itselleni) :) tomaattimurskaa, juustoraastetta, herkkusieniä, sipulia, valkosipulia, pizzamaustetta Valmistus: Sekoita kädenlämpöiseen veteen kuivahiiva, öljy, suola ja jauhot, sekoita tasainen taikina, ja anna hetki taikinan kohota noin. puolituntia. Sillä aikaa voit valmistaa täytteen ja laittaa uunin kuumenemaan 225

Lettupäivä

Letut Lettuja teki mieli,  mutta sitten muistin, että olen vehnättömällä linjalla ja mitenkä sattui, että kaupan hyllyltä löytyi Vuohelan herkun Farinan valmis lettujauhoseos. 300g paketti, josta tuli noin 30 pientä lettua. Se että muu perhe vielä tavallista vehnäjauhoa pystyy syömään, tein heille ihan normitaikinan :) Eli tein semmosen samanlaisen 300g:n taikinan, josta tuli noin 30 lettua. Vasemmalla on tavalliset vehnäjauholetut ja oikealla gluteiinittomat letut Gluteeniton lettu Se, että kun tavalliset letut tulivat syötyä ja oma lättypinoni ei niin nopeasti siitä kulunukaan, kun yksin ei jaksa syödä niin montaa lettua, niin ihmettelen suuresti, kun lapsetkin innostuivat ja tykkäsivät näistä. Ei liene ongelma seuraavan kerran, voin huoleta tehdä tuon uudestaan tuosta Farinan valmiista pussista. 

Juustoinen Tomaattipiiras

Ensimmäinen gluteeniton piirakka Erään suurimopaketin kyljessä oli herkullisen näköinen suolaisen piirakan ohje, joten tartuin tilaisuuten ja testasin. Piirakka on siis gluteeniton, joten ei siinä eroa huomannut vaikka gluteenittomia jauhoja oli vehnäjauhojen sijaan ;) Pohja: 100g pehmeää laktoositonta margariinia 2dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta 1dl perunajauhoja 1dl juustoraastetta 1tl leivinjauhetta 0,5dl vettä Täyte: 250g (1prk)fetajuustokuutioita 250g(rasia) kirsikkatomaatteja 100g purjoa ½ ruukkua basilikaa 1,5dl Helmisuurimoita 1dl maitoa 2dl ruokakermaa 100g mozzarella-juustoraastetta ½tl suolaa 1/4tl mustapippuria ½tl sitruunapippuria koristeluun ½ ruukkua rukolaa Valmistus: Sekoita pohjan ainekset tasaiseksi ja painele taikina vedellä kostutetuin käsin voideltuun piirakkavuoan(n.25cm) pohjalle ja reunoille. Pese ja suikaloi purjo, kirsikkatomaatit ja basilika. Levitä kasvikset ja fetajuusto piirakkapohjan päälle. Seko

Muna-aamiainen

Paistettua kananmunaa aamiaiseksi

Kirjolohimureke ja sienikastike

Viikonlopun ruokana kirjolohimassasta tehtyä mureketta, herkkusienikastiketta ja keitettyä riisiä. Ainekset: kirjolohimassaa, punasipulia, korppujauhoja, kananmunaa, suolaa, mustapippurirouhetta, currya Sienikastike: Kuullota sipulit kevyesti voissa. Lisää valkosipuli. Älä ruskista. Lisää sienet ja nyt saa himan ruskistaa tai sitten voipi vain kuullotella. Lisää jauhot ja kypsennä niitä 3-4 min. Varo kuitenkin, että jauhot eivät pala/ ruskistu. Lisää liemi joka saa olla aika vaaleaa. Kiehauta ja lisää kerma. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria, ja viimeistele ruohosipulilla. Tarjoile esimerkiksi keitettyjen naattiporkkanoiden ja uusien perunoiden kera.

Makuja Englannin keittiöstä

PAIMENTOLAISPIIRAKKA (SHEPHERD´S PIE) Shepherds pie, suoraan käännettynä lammaspaimenenpiirakka on englantilaisen keittiön eräs klassikko. Kuten monet muutkin perinteiset ruoat, tämäkin ruoka juontaa juurensa säästäväisyydestä tai pakosta. Tämä tapa oli eräs keino käyttää hyväksi liharuokien jäännökset paistamalla liha yhdessä perunoiden kanssa. Piirakalla on ikää n. 200 vuotta eli siitä lähtien kun peruna rantautui brittein saarille. Shepherd’s pie ja cottage pie ovat itse asiassa sama ruoka, mutta lammaspaimenenpiirakkaan on tapana käyttää lampaanjauhelihaa. Ja nyt kun löysin tällaisen kivan ohjeen, oli ihan pakko testata, sillä olen aina ollut kiinnostunut englantilaisesta ruokakulttuurista ja kokeilemaan erilaisia maiden ruokia. Ja olen sanaton, taivaallisen hyvää. Kuvaa en kerenny nappaamaan, kun nälkäsiä kun olimme, tämä ruoka hupeni aika nopsaan ;) ehkä seuraavalla kerralla sitten :) Ainekset: (ohje on 6:lle) 800 g perunoita (tai jos laiskottaa, voit  käyttää valmis

Päivittäinen Energian tarve liikkuvalle lapselle ja nuorelle

Liikkuvan lapsen päivittäinen energian tarve: (suuntaa antava) Tällä hetkellä viralliset ravinto-suositukset urheileville lapsille perustuvat aikuisurheilijoiden ja tavallisten liikuntaa harrastamattomien lasten ravinnontarpeeseen. Ravinnon tarpeessa on suurta vaihtelua eri yksilöiden välillä, eikä yleispäteviä ohjeita voi antaa. Jokaisen yksilön kehitystä ja kasvua on seurattava erikseen. Energiasaanti tulee olla riittävä lapsen: kasvuun  kehitykseen  liikuntaan, urheiluun ja muuhun toimintaan Liian pieni energiansaanti yhdistettynä liikuntaan voi pahimmillaan aiheuttaa: lyhytkasvuisuutta  puberteetin myöhästymistä  kuukautishäiriöitä  loukkaantumisherkkyyttä ja luuston heikkoutta  syömishäiriöitä  heikentyneen vastustuskyvyn  huonon jaksamisen URHEILEVA 5-11-vuotias lapsi   TYTTÖ 1700-2450 kcal/vrk  POIKA 1750-2950 kcal/vrk  URHEILEVA 12-15-vuotias nuori  TYTTÖ 2300-3000 kcal/vrk  POIKA 2650-3500 kcal/vrk MITÄ TULEE SYÖDÄ   • HIILIHYDRAATIT tärke

Aasialaista ruokaa

Makumatka aasian suuntaan jatkuu... kirjolohisuikaleista syntyi oiva hapanimeläkastike ja kyytipoikana kiinalaista nuudelia. Ensin ruskistettiin öljyssä kirjolohisuikaleet ja sipulit pannulla, sen jälkeen lisättiin vettä niin että kalat peittyivät, lisättiin vähän paprikasuikaleita ja kiehautettiin noin 10min. Silläaikaa tehtiin hapanimeläsoosi eli kippoon 2dl vettä, 4-5rkl soijakastiketta, 3-4 rkl valkoviinietikaa, 4-5 rkl sokeria, 2rkl perunajauhoja. Lisättiin se kiehuvaan kalakastikkeen sekaan kokoajan sekoittaen ja annetaan hetki kiehahtaa sen jälkeen otetaan pois liedeltä. Samaan aikaan Kiehautettiin n. 5min ja valutettiin nuudelit sekä kiehautettiin pakastekasvikset n.5min. Annos on valmis, Bon Appetit ;)

NAAN LEIPÄ

Makumatkailua intian suuntaan ja kokeilussa oli tehdä naan leipää. Taikinasta tuli 8 kpl leipiä joten itse valmistukseen ;) Taikinan juuri: 1dl maitoa 1½dl turkkilaista jugurttia 2dl vehnäjauhoja ½ pss kuivahiivaa 1tl sokeria ½tl suolaa Lisäksi: 1 kananmuna 3½dl vehnäjauhoja 25g voita/margariinia Valmistus: 1) Sekoita maito ja jugurtti. Lämmitä +42 asteeseen. Yhdistä kuivahiiva, sokeri, suola vehnäjauhoihin ja sekoita ne maitojugurttiseokseen. Anna juuren kohota noin. 20 min lämpimässä paikassa. 2) Lisää taikinaan vatkattu kananmuna, sulatettu rasva ja vehnäjauhot, Alusta taikina tasaiseksi. Paloittele taikina 8 osaan ja painele pyöreiksi (halk. 12cm)leiviksi. Paista 225 asteessa n.8-10min. 3) Voitele kuumat leivät sulalla rasvalla ja peitä leivät liinalla. NAAN LEIVÄT

Arkiruokaa

Perus arkiruokaa perunasta ja lihasta, mutten oikein keksinyt sille mitään nimeä. Raaka-aineina siinä oli viipaloituja perunoita, karjalanpaistilihaa, sipulirenkaita, sinappia, sokeria, suolaa, öljyä, mustapippuria, laakerinlehti, lihalientä ja noin 1½ tuntia uunissa. Mutta olipahan aivan törkeän hyvää. :) Eilen tehtyä, joten tarvittiin vain tänään lämmittää :) Perus liha-perunalaatikko